Ny utstilling om oppdagelsen av istiden

For 200 år slo geolog Jens Esmark fast at istiden hadde formet landskapet vårt. I høst dro geologistudenter til Jotunheimen for å studere hvordan klimaendringene har påvirket isbreer. Slikt blir det utstilling av.

FLERE TUSEN ÅR GAMMEL MORENE: Iskjernemorenen foran Kjelbreen på Juvflye i Jotunheimen. Morenen er flere tusen år gammel og inneholder fremdeles breis. Foto: Simen Kjellin/UiO

Onsdag 15.november åpner utstillingen «Arven etter Esmark – Fra oppdagelsen av istiden til dens betydning for dagens forskning». Utstillingen blir stående i andre etasje i Realfagsbiblioteket på Blindern frem til midten av januar 2024.

For 200 år siden oppdaget geologen Jens Esmark at Jorden en gang måtte ha vært dekket av is. Jens Esmark var Norges første professor i bergvitenskap.

STORBREAN I JOTUNHEIMEN: Stripene på sletten viser hvilken retning breen har beveget seg. Foto: Simen Kjellin/UiO

Da Esmark reiste rundt i Norge i 1823, la han merke til morenene ved havet var helt like de morenene som var blitt skjøvet opp av isbreene i fjellheimen. Det ble en aha-opplevelse. Nå kunne han slå fast at de frittliggende steinblokkene, som han hadde observer tidligere, var blitt fraktet med isen.

Morenene og steinblokkene ble viktige brikker i hans forståelse om at isen en gang måtte ha dekket Norge og store deler av Europa og at isen hadde vært med på å forme både daler og fjorder.

KJELBREEN: Kjelen er dannet av at breen graver seg bakover og inn i fjellet. Foto: Simen Kjellin/UiO

Han publiserte artikkelen «Bidrag til vor Jordklodes Historie» i Magazin for Naturvidenskaperne i 1824. Der beskrev han hvordan isen hadde formet landskapet i Norge. Arbeidet hans bidro til den nye forståelsen om at Jorda hadde være gjennom store klimatiske endringer.

I dag vet vi alle at breer er følsomme for klimaendringer og at selv små endringer i klimaet kan påvirke hvor raskt isen smelter og beveger seg.

200 år etter professor Esmarks ansettelse på Universitetet dro en gjeng studenter fra Institutt for geofag på felttur til Storbrean og Kjelbreen i Jotunheimen.

Fotograf og bibliotekar ved Realfagsbiblioteket, Simen Kjellin, ble med for å fotografere hvordan landskapet er formet av isbreer. Bildene blir nå vist frem på utstillingen «Arven etter Esmark» i andre etasje i Realfagsbiblioteket på Blindern.

FELTKURS: Postdoktor Henning Åkesson og studenter fra Institutt for geofag tar målinger av en morene foran Storbreen. Foto: Simen Kjellin/UiO

 

Av Yngve Vogt
Publisert 14. nov. 2023 07:00 - Sist endret 14. nov. 2023 10:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere